test

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Αναδιπλούμενο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο

Hiriko carΤο Hiriko fold αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του MIT με τη βασκική Denokinn και μια ισπανική κοινοπραξία, και είναι ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα αυτοκίνητα, καθώς είναι αναδιπλούμενο.

Στην «κανονική» μορφή είναι μικρότερο και από το Smart Fortwo, ενώ όταν «διπλώνεται» χωράει στο ένα τρίτο μιας κανονικής θέσης στάθμευσης. Το πίσω μέρος του Hiriko έχει τη δυνατότητα να μπαίνει κάτω από το αμάξωμα, και να διευκολύνει κατά πολύ το παρκάρισμα, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Επίσης, διαθέτει τέσσερις αυτόνομους ρομποτικούς τροχούς, με τους οποίους μπορεί να κινηθεί ακόμα και πλάγια, ενώ μια ολόκληρη φόρτιση του επιτρέπει να διανύσει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής, το πρωτότυπο αυτοκίνητο είναι στη φάση δοκιμών, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά, με κόστος περίπου στα 13.000 ευρώ.

Μάλιστα, η Deutsche Bahn, η εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα Hiriko, ως αυτοκίνητο προς ενοικίαση με car-sharing, οπότε οι επιβάτες του τρένου που θα χρειάζονται κάποιο αυτοκίνητο, θα μπορούν να τα νοικιάζουν από το σταθμό, ενώ το κόστος θα διαιρείται με τον αριθμό των επιβατών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...