test

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Καθαρίστε το Android κινητό σας από τις άχρηστες εφαρμογές!


Κάποτε, τα κινητά ήταν κυρίως για τηλέφωνα, sms, άντε και κανένα φιδάκι, στο τσακίρ κέφι. Εκείνα τα χρόνια, οι μόνες άχρηστες εφαρμογές στη συσκευή ήταν τα υπόλοιπα παιχνίδια πέραν από το φιδάκι. Σήμερα όμως, ένα smartphone μπορεί να έχει μεγαλύτερη ισχύ από ένα λάπτοπ τριετίας. Και, όπως κάθε laptop που έχει πουληθεί την τελευταία δεκαετία, πλέον και τα κινητά μας έχουν αρχίσει να έρχονται βαρυφορτωμένα με δυο ντουζίνες προγράμματα που ούτε ζητήσαμε, ούτε χρειαζόμαστε, τα οποία αναφέρουμε στοργικά ως "Bloatware". Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε γενική καθαριότητα στο Android Κινητό μας, και να ξεφορτωθούμε τις άχρηστες εφαρμογές που βαρύνουν τη συσκευή μας.
Τα προγράμματα αυτά μπορεί να είναι εγκατεστημένα από τον κατασκευαστή, αλλά ίσως έχει βάλει προγράμματα και ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας, ιδιαίτερα αν αγοράσαμε το κινητό πακέτο με κάποια σύνδεση.
Όποιος κι αν φταίει, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως τα προγράμματα αυτά απασχολούν resources και πιάνουν αποθηκευτικό χώρο.

Απενεργοποιώντας τα προγράμματα στο Android 4.0+

Το πρώτο και απλούστερο βήμα είναι να απενεργοποιήσουμε τα προγράμματα αυτά, έτσι ώστε να μην καταναλώνουν επεξεργαστική ισχύ και μνήμη.
Αρκεί να πάμε στην οθόνη των ρυθμίσεων (settings), στην ενότητα Apps (ή Application Manager, σε ορισμένα κινητά) και να πάμε δυο οθόνες δεξιά, στην ενότητα All.

Ενδεχομένως να εκπλαγείτε με το πόσες εφαρμογές ήταν εγκατεστημένες στο κινητό σας, χωρίς να έχετε ιδέα. Μόλις βρείτε κάποια που είστε βέβαιοι πως δεν δρειάζεται, ανοίξτε την.

Κάνοντας κλικ στο Disable, απενεργοποιείτε την εφαρμογή.
Προσοχή! Ενώ κάποιες από τις απαραίτητες εφαρμογές του Android δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν, υπάρχουν και κάποιες που μπορούν. Για παράδειγμα, αν απενεργοποιήσετε την εφαρμογή Messaging, δεν θα μπορείτε να στέλνετε ή να λαμβάνετε SMS μέχρι να την ενεργοποιήσετε ξανά ή να εγκαταστήσετε κάποια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή. Γι' αυτό, αν δεν είστε σίγουροι για κάποια εφαρμογή, καλό είναι να την αφήσετε ήσυχη.

Οι απενεργοποιημένες εφαρμογές μεταφέρονται στο κάτω μέρος της λίστας. Αν διαπιστώσουμε πως κάναμε λάθος, κάνοντας κλικ σε μια απενεργοποιημένη εφαρμογή μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε ξανά.

Αφαιρώντας εντελώς τις εφαρμογές

Το ότι απενεργοποιήσαμε τις εφαρμογές σημαίνει πως πλέον δεν καταναλώνουν επεξεργαστική ισχύ, μνήμη ή μπαταρία στο κινητό μας. Δεν θα μπορούν να ξεκινούν αυτόματα, ούτε να τρέχουν στο background. Όμως, εξακολουθούν να πιάνουν αποθηκευτικό χώρο.
Δυστυχώς, για να αφαιρέσουμε εντελώς τις εφαρμογές τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα. Χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν προχωρημένες τακτικές οι οποίες σίγουρα καταργούν την εγγύηση του τηλεφώνου μας, και αν δεν προσέξουμε, μπορεί να το αχρηστεύσουν εντελώς.
Αν λοιπόν είναι τόσο σημαντικό για εσάς να απελευθερώσετε μερικά megabytes στη συσκευή σας, προχωρήστε με δική σας ευθύνη:

Κάνοντας root και χρησιμοποιώντας μια ειδική εφαρμογή

Αποκτώντας δικαιώματα root στο τηλέφωνό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή για να απεγκαταστήσουμε εντελώς όποια εφαρμογή θέλουμε.
Το πώς θα κάνετε root εξαρτάται από το κινητό σας εξαρτάται από τη συσκευή σας. Πληροφορίες για πολλά μοντέλα κινητών μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://www.androidcentral.com/root. Αν η συσκευή σας δεν εμφανίζεται εκεί, το Google είναι φίλος σας.
Έχοντας κάνει το root, εφαρμογές όπως το Titanium Backup μας δίνουν την επιλογή να απεγκαταστήσουμε εφαρμογές.
Εδώ φυσικά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, γιατί αν απεγκαταστήσουμε κάποια ζωτική εφαρμογή, δεν θα έχουμε μετά την επιλογή να την ενεργοποιήσουμε ξανά.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σκριπτάκι

Στο forum των XDA developers μπορεί να κατεβάσει κανείς ένα ειδικό σκριπτάκι που μπορεί να απεγκαταστήσει εφαρμογές ακόμα και αν δεν έχουμε κάνει root στο κινητό μας.
Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως δεν υπάρχει κάποιο όμορφο Interface για να επιλέξουμε τις εφαρμογές που θέλουμε να βγάλουμε. Θα πρέπει, πριν τρέξουμε το σκριπτάκι, να προσθέσουμε χειροκίνητα τις εφαρμογές που θέλουμε να αφαιρέσει.
Όπως καταλαβαίνετε, αν δεν γνωρίζετε επακριβώς τι κάνετε, υπάρχει κίνδυνος να σβήσετε κάποια απαραίτητη εφαρμογή και μετά να μην κάνει καν boot το κινητό σας.

Εφαρμόζοντας ένα custom ROM

Αυτό είναι το βαρύ πυροβολικό, στο οποίο ουσιαστικά αντικαθίσταται ολόκληρο σύστημα του κινητού σας με ένα custom σύστημα, όπως το Cyanogenmod.

Και για αυτό θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποιον οδηγό ειδικά φτιαγμένο για το κινητό σας.
Αυτή η διαδικασία έχει και τον υψηλότερο κίνδυνο, καθώς αν γίνει κάποιο λάθος, δεν αποκλείεται το κινητό σας να μείνει ένα πρες παπιέ των 400 ευρώ...

απενεργοποιώντας τα Bloatware σε παλαιότερες εκδόσεις του Android

Σε εκδόσεις πριν την 4.0, είναι ακόμα πιο δύσκολο να απενεργοποιηθούν οι εφαρμογές. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε root και η χρήση μιας εφαρμογής όπως το Titanium Backup ή το Gemini App Manager για να κάνει "Freeze" την εφαρμογή, απαγορεύοντας κάθε πρόσβαση σε αυτή.

Υπάρχουν τηλέφωνα χωρίς άχρηστες εφαρμογές?

Αν θέλει κάποιος να αποφύγει ευθύς εξαρχής το bloadware, οι διαθέσιμες επιλογές για android smartphone μπορούν να μετρηθούν στον αντίχειρα του ενός χεριού.
Ουσιαστικά μόνο το Nexus 4, το οποίο πωλείται απευθείας από τη Google (και η διαθεσιμότητά του τείνει να εξαντλείται κατά περιόδους), έχει ένα πραγματικά καθαρό σύστημα Android.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...