test

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η Google πούλησε τη Motorola στη Lenovo

Στον κλάδο των «έξυπνων» συσκευών τηλεφώνων με στόχο να ανταγωνιστεί την Apple και τη Samsung εισέρχεται η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών Lenovo, με τη συμφωνία της να εξαγοράσει την αμερικανική Motorola από την Google.

Πρόκειται για μια συμφωνία 2,91 δισ. δολαρίων, την τέταρτη σε αξία εξαγορά αμερικανικής εταιρείας από κινεζική. Σημειωτέον ότι μόλις προ ολίγων ημερών η Lenovo είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει τον κλάδο κατασκευής εξυπηρετητών (server) της επίσης αμερικανικής ΙΒΜ αντί 2,3 δισ. δολαρίων, απορροφώντας έτσι πλήρως την άλλοτε κραταιά ΙΒΜ - διότι προ ετών είχε εξαγοράσει τον κλάδο παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών.  

Με την εξαγορά η Lenovo βάζει υποθήκη για μια δυναμική έξοδο εκτός κινεζικής επικράτειας και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, όπου οι κινεζικές εταιρείες έχουν μικρό μερίδιο της αγοράς, αλλά και στη Νότια Αμερική, όπου η Motorola έχει ισχυρή παρουσία.

Το «κρίμα» στον Πέιτζ

Από την άλλη πλευρά, η Google ξεφορτώνεται τη Motorola, την οποία είχε αποκτήσει το Μάιο του 2012 αντί 12,5 δισ. δολαρίων. Η προσπάθεια που είχε κάνει η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνετ να ανταγωνιστεί (μέσω της Motorola) την Apple - «όλοι ονειρεύονται να ανταγωνιστούν την Apple», όπως γράφει ο Μπραντ Στόουν στο Bloomberg - απέτυχε παταγωδών.

Την αποτυχία αυτή την χρεώνεται, κατά τους ειδικούς, ο ιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ. Υπάρχει όμως και άλλη ανάγνωση της επένδυσης της Google στη Motorola (αγόρασε με 12,5 δισ. δολ. και πούλησε με 2,91 δισ.).

Βάσει αυτής, η επένδυση δεν ήταν τόσο ατυχής, διότι η Google κατάφερε να βάλει στο χέρι άπασες τις ευρεσιτεχνίες της Motorola και να απενεργοποιήσει κάθε εναντίον της απειλή που θα μπορούσε να προκύψει από τη Motorola εναντίον της - και εναντίον των άλλων «μελών του κλαμπ του Android».  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...