test

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Μας ψεκάζουν για τη λύσσα

Πανικόβλητες οι αρχές από τη λύσσα που ξαναγύρισε έπειτα από 25 χρόνια στην Ελλάδα. Μας ψεκάζουν για να μην προκληθεί επιδημία στους ανθρώπους.
Το ρεπορτάζ: Όντως, για πρώτη φορά από το 1987, το φθινόπωρο του 2012 εμφανίστηκαν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας στην Ελλάδα. Το 2012 δηλώθηκαν 9 ζώα θετικά στη λοίμωξη του ιού της λύσσας, έως τις 5 Ιουλίου άλλα 16 κι έως πριν από 10 μέρες άλλα 4 κρούσματα. Σύνολο: 29, εκ των οποίων 25 σε αλεπούδες, 3 σε σκυλιά κι 1 σε γάτα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο ενώ άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο για λύσσα ζώο υποβλήθηκαν προληπτικά σε αγωγή.
Γιατί, όμως, επανεμφανίστηκε η λύσσα; Προφανώς επειδή τα άγρια ζώα δεν δείχνουν διαβατήριο για να μεταναστεύσουν. Έτσι, η επανεμφάνιση της νόσου σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, ήταν μοιραίο ότι θα παρατηρούνταν και στη δική μας, λόγω της διασυνοριακής μετακίνησης ζώων άγριας πανίδας.
Υπάρχει, όμως, η άποψη ότι η λύσσα δεν εμφανίστηκε τώρα, αλλά προϋπήρχε σε άγρια ζώα εδώ και λίγα χρόνια. Η ταυτοποίηση του ιού δεν είναι απαραίτητο να γίνεται άμεσα, καθώς τα λυσσασμένα άγρια ζώα δεν έρχονται, απαραιτήτως, σε επαφή με τον άνθρωπο, ώστε να παρατηρηθούν τα συμπτώματα και να ειδοποιηθούν οι αρχές.
Πού είναι το κράτος; Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τέθηκε σε επιφυλακή κι άρχισε να λαμβάνει μέτρα, ωστόσο τις τελευταίες μόλις μέρες άρχισε η λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, με τις εναέριες ρίψεις εμβολίων. Αυτές δε γίνονται ακριβώς με ψεκασμούς, αλλά με ρίψη δολωμάτων με εμβόλια, «η επαφή με τα οποία απαγορεύεται», σύμφωνα με τους ειδικούς.
Γι' αυτόν τον λόγο, θ’ αρχίσει να προβάλλεται από όλα τα κανάλια το σποτ που ετοίμασαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ενημερωθούν κυρίως οι κάτοικοι της υπαίθρου αλλά και οι κάτοχοι οικόσιτων ζώων που είναι πιθανό να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη λύσσα στον άνθρωπο. Το σποτ (μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ )

κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό είναι.
Οι αρμόδιοι, πάντως, επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας πανικός και δεν πρόκειται για μη ελεγχόμενη κατάσταση. Επειδή, όμως, ο ιός μεταδίδεται από μη εξημερωμένα σε εξημερωμένα ζώα, υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης στον άνθρωπο. Απορρίπτουν τον κίνδυνο εξάπλωσης και συνιστούν άμεση προσφυγή σε γιατρό.
Τι είναι η λύσσα; Ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει το νευρικό σύστημα των θηλαστικών.
Ποια είναι τα συμπτώματα λύσσας στα ζώα; Αλλαγή στη συμπεριφορά τους και ιδίως επιθετικότητα.
Ποια είναι τα συμπτώματα στον άνθρωπο; Πυρετός, πονοκέφαλος, αδιαθεσία και αδυναμία, αίσθημα μουδιάσματος ή τρυπήματος στο σημείο του δαγκώματος, αϋπνία και παραισθήσεις. Υπάρχουν δυο μορφές της νόσου: η μανιακή και η παραλυτική. Στη μανιακή οι ασθενείς εμφανίζουν υπερδιέγερση και επιθετικότητα, ενώ στην παραλυτική εμφανίζουν παράλυση των μυών.
Περιστατικό μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει περιγραφεί στη βιβλιογραφία, αν και δεν αποκλείεται, θεωρητικά.
Υπάρχει θεραπεία από τη λύσσα; Όχι, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και η θνησιμότητα είναι 100%.
Ωστόσο, προληπτικός εμβολιασμός σε ομάδες υψηλού κινδύνου και έγκαιρη χορήγηση εμβολίου και ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης μετά την έκθεση (δάγκωμα ύποπτου ζώου), παρέχουν αποτελεσματική αντιμετώπιση για τη νόσο.
Ποιες είναι ομάδες υψηλού κινδύνου; Όσοι έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα.
Διαβάστε για την ασθένεια και μάθετε πώς μπορείτε να προστατευτείτε εδώ
www.keelpno.gr , τηλ. 210 5212000, 210 5212054 (διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...